Monday, February 24, 2014

Το έδαφος όπως θα έπρεπε να είναι!

 Ο Φεβρουάριος που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά δεν δικαίωσε για  δεύτερη συνεχή χρονιά τη φήμη του.Ήταν ιδιαίτερα ανοιξιάτικος πράγμα καθόλου επιθυμητό για την εποχή και ένα παραπάνω για τις συνθήκες της Κρήτης που εναποθέτει τις ελπίδες της πλέον στον Μάρτη , να είναι "γδάρτης και παλουκοκαύτης"!!!  Για  να μην επαναληφθεί και φέτος το ίδιο σκηνικό από πλευράς καρποφορίας και βλάστησης που οδήγησε στην χειρότερη ελαιοκομική χρονιά των τελευταίων 50 ετών .
Εκμεταλλευόμενος τις ανοιξιάτικες μέρες του Φεβρουαρίου ασχολήθηκα με εργασίες στα λιόφυτα μου και πραγματικά το απόλαυσα. Είναι το ωραιότερο περιβάλλον εργασίας!!!
Σ αυτό το πρόωρο ανοιξιάτικο σκηνικό επικρατούσε ένα πραγματικός οργασμός της φύσης που βιάζεται να φορέσει τα "καλά" της!!!
  Αν και ασχολούμαι τα τελευταία 5 χρόνια με τη φυσική καλλιέργεια , αυτές τις μέρες εντυπωσιάστηκα για άλλη μια φορά από μια διαπίστωση που αν και αναμενόμενη συνεχίζει να με εκπλήσσει! Με εντυπωσίασε λοιπόν η ζωή που επικρατούσε στο έδαφος , κάτω από τον ξυνίδα(οξαλίδα) που σαν χαλί σκεπάζει τα λιόφυτα μου.Με την ακαλλιέργεια που εφαρμόζω στα πλαίσια της φυσικής καλλιέργειας όλα τα εδάφη μου έχουν καλυφθεί από αυτό το πράσινο χαλί που όταν ανθίζει  το κίτρινο λουλουδάκι του δίνει μια φανταστική εικόνα σαν πίνακας ζωγραφικής! Τα καλύτερα όμως βρίσκονται κάτω από το χαλί αυτό.Καθαρίζοντας το λίγο,συναντάς ένα απίστευτα γόνιμο και υγιές έδαφος που σφίζει από ζωή.Εκατοντάδες σαλιγκάρια , σκουλήκια  και άλλα ζωύφια κόβουν βόλτες πάνω στην έφορη γή.Αντίστοιχα και μέσα στο έδαφος υπάρχει μια ωφέλιμη χλωρίδα και πανίδα.Έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στο ριζόστρομα και το μικροπεριβάλλον είναι ιδανικό για την  ιδανική λειτουργία του δέντρου χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.Με ευχαριστεί το γεγονός ότι τα χωράφια μου έχουν γίνει σαν νησίδες-καταφύγια ζωής για τα ζωντανά που κινούνται κάτω από τα πόδια μας και πολλές φορές δεν τους δίνουμε σημασία , αλλά είναι τόσο σημαντικά για την φυσική ισορροπία!!!
Ίσως , λέω ίσως, μια μέρα να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι το ζωντανό  έδαφος για να έχουμε, υγιή φυτά και κατ΄επέκταση υγιής τροφή.Γιατί, επαναλαμβάνω, είμαστε ότι τρώμε σύμφωνα με τον Ιπποκράτη.
Παρακάτω θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες , όχι και τόσο καθαρές λόγω υψηλής  φωτεινότητας , αλλά ελπίζω πως θα πάρετε μια ιδέα για το έδαφος όπως θα έπρεπε να είναι!!!












No comments:

Post a Comment